Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Véleményeim...

„Létezik egy általános igazság: mindenki hazudik. A változó csak az, hogy miről.” - Dr. House

Friss topikok

  • Lilo: Kocsis L. Mihály cikke egyszerűen elképesztő! Aki képes ilyen cikket megírni, ne nevezze magát újs... (2008.03.12. 17:04) A sajtó is voksolt
  • Toth Anna: Kedves Vitray Úr! Én csak elismeréssel tudok Önröl beszélni talán aki kritizálja az nem tudja, hog... (2007.12.22. 21:44) Fontos, hogy itt vagyok - Vitray Tamás
  • e-Vita: Hát, nem szivesen mondom, de úgy néz ki, hogy igazad lehet. Én még ilyen fokú, értelmetlen, indoko... (2007.12.07. 09:59) Diktatúra!
  • dap: Kedves lilllaa! Felvetésedre reagálva legalább leírhatom, amit a cikkbe anno még akartam, de akkor... (2007.10.26. 22:57) Cooladagolás
  • Munchausen: Azért hiányoltam az "Így is jó"-t, mostan különösen aktuális megint. (2007.05.29. 08:46) Képriport - Zorán koncert a BS-ben

Cooladagolás

2007.06.21. 21:00 dap

Nagyon zene
   Így szól a Petőfi rádió új szlogenje (azért egy kicsit menjünk bele, mennyire degenerált egy szlogen ez, ráadásul az egész imázsukat erre építik... Tényleg nem tűnt fel senkinek, hogy ez a hívószó mennyire gáz? Az erre a szintagmára talán leginkább mozduló rétegeknek még olyan szlogeneket gyártanak, mint pl bomcsikavauvau... Viszont az önmeghatározás szerint a rádió "igényes zenéket sugároz, amelyek más rádiók kínálatában nem szerepelnek"... Sarkítok, ha azt mondom, hogy a szlogen illetve a műsorkínálat meghatározása által sugallott célcsoportoknak nincs közös halmaza? Az csak hab a tortán, hogy kevés ennél erőltetettebb és sablonosabb jófejeskedő szöveget lehetett volna kitalálni... Remélem ezt Such Gyögy maga izzadta ki, mert ha ezért fizettek valakinek, akkor az csúnyán átverte őket...), ennek örömére a Petőfi rádió teljes műsorstruktúráját megváltoztatta, és az összes (!!) műsort megszüntették, a szerencsésebbek a Kossuthon kaphattak adásidőt, de ők voltak kevesebben (itt említeném meg, hogy a Kossuth Rádió szlogenje is hasonló színvonalú lett: "A szavak ereje", de ezt legalább nem azzal az erőltetett nagyonmenővagyok-tónussal mondja a station-voice, ráadásul az ottani új műsorstruktúra nem is lett olyan rossz, mivel nem nyírták ki az összes megszokott műsort, csak frissítettek).
  Eddig a külcsín, jöjjön a tartalom. Nem is próbálok objektív lenni, mérges vagyok (persze nyilván sokaknak tetszik ez a "nagyon zene" is), de nézzük meg, miért is jó a profilváltás.
Szegény fiatalok nem tudnak mit csinálni, tekergetnek ide-oda, és csak nem találnak igényes zenéket, melyeket más rádiók nem sugároznak. (Mellesleg Budapesten több olyan rádió is van, amely rétegzenéket [aka "igényes zenék"] kínál, pl. a Rádio Café, a Radio Q, vagy a csak rockzenét játsszó Pont FM. Ezek egytől egyig hallgathatók a neten, de ettől függetlenül is kiegyezhetünk abban, hogy nyilván ott jönnek létre ezek az adók, ahol igény van rájuk. Budapesten lakik az értelmiség [megint sarkítok!], itt meg is van a nekik szóló kínálat, a Petőfi így csak egy lesz a sok közül.) És most jön a leginkább helytálló ellenvetés: mi van azokkal a vidékiekkel, akik igényes zenét hallgatnának, de csak a Danubiust meg a Slágert tudják zeneügyileg hallgatni. Jogos, ez pontosan egy közszolgálati feladat, a kisebbségek tekintetbe vétele. De egy egész adót erre a pártízezer fős potenciális közönségre kell áldozni? Nyugodtan megmaradhatott volna a régi műsorok fele-háromnegyede, és a zenei kínálat frissítésével, illetve bizonyos műsorsávok feltöltése nagyon zenével szerintem bőven elég lett volna, hiszen így legalábbis a vidéki ilyetén igényű közönséget minden bizonnyal megszerzik (persze hatásos kommunikációval, aminek most sincs se híre, se hamva...), Budapesten valóban lehet, hogy kevesebben pártoltak volna át, de ezt a kiesést bőven ellensúlyozná a régi hallgatótábor, amelynek nagyrésze akkor is biztos megmaradt volna, ha a régi struktúrát gyökeresen átalakítják, de a népszerű, vagy potenciálisan sikeres műsorok (pl. a Kabarécsütörtök, amit most bőven nem csak a hatvan éven felüliek síratnak, de a Csúcsforgalmat is könnyedén lehetett volna úgy modernizálni [amire voltak halovány kísérletek], hogy a fiatalabb korosztály is oda-odakapcsoljon) megmaradnak. A vezetőség azonban teljesen "leselejtezte" a régi hallgatókat, és a hallgatás fátylától övezve (értsd: a kutya sem beszélt róla - legalábbis pozitív, vagy legalább objektív kontextusban, elsősorban Farkasházyék miatt került középpontba a váltás) átállt a fiatalok szórakoztatására, aminek én nem tudom más eredményét elképzelni, minthogy (ha nem is örökkön örökké, de bizonyára nagyon hosszú ideig) szinte senki sem fogja hallgatni, mert a budapesti bölcsészek miért is állnának át a megszokott rádiójukról (ld. mint fent), a régi hallgatók pedig, akik a magazinokért, a könnyedebb témájú beszélgetésekért, és a szórakoztatóan informatív beszélgetős műsorokért hallgatták a Petőfit, semmilyen ilyesmit nem találnak most.
  Petőfi halott, de ezesetben legalább tudjuk, ki ásta meg a sírját, és hiszem, hogy van még esély életre kelteni, mert a régi és az új Petőfi keveréke szerintem igen életképes kis rádió lehetne.

3 komment

Címkék: rádió petőfi rádió nagyon zene

A bejegyzés trackback címe:

https://davel.blog.hu/api/trackback/id/tr100103463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rés Mariann · http://http//blog.hu/goldmine/hedgehog.php/103463 2007.07.09. 23:29:41

Kedves Ismeretlen!
Igaz,hogy már nem tartozom a Rádió által megcélzott korcsoporthoz, hiszen kicsivel elmúltam 40, de szívemből szóltál, és igen is vállalom, hogy ha tehettem Petőfi függő voltam, és hiányoznak a délelőtti betelefonálós életszagú műsorok, vagy Sándor Erzsi mindenki mástól megkülönböztető stílusban íródott kutyalevele, természetesen a Kabaré,vagy a sportműsorokat rendszeresen úgy halgattam, hogy a TV-ben néztem,de a Petőfit hallgattam, hiszen még most is beleborzongok ha visszaemlékezem a férfi kézilabda döntőre.
Néha az az érzésem, hogy figyelmet választáskor csak a nyugdíjas korosztály, egyébként pedig 35 éves korig élnek az országban. Szívesen hallatnán a véleményemet, pedig nem vagyok egy/majd én megmondom féle/ még is szerét ejteném bármilyen fórumnak ahol csak korteskedhetnék a Petőfi, mint \\\"élhető /éltető/csatorna\\\" mellett.Ha jól emlékszem még a múlt év végén felröppent a hír a csatorna megváltoztatásáról, és a délelőtti műsorban készítettek egy rögtönzött felmérést sms-ek, betelefonálási és email-en keresztül történő hozzászólások tömege érkezett be, ami a műsorszerkesztőket is igen meglepte, akiknek többsége 20 -és 30-év körüliek voltak, és véleményük mind-mind a csatorna megmaradása mellett szólt.Kár, hogy ezek a gondolatok olyan magasságokba, már nem jutnak el!

lillllaa 2007.10.26. 21:44:46

nem tudok egyetérteni veletek. azóta hallgatok egyáltalán rádiót, amióta van megújult petőfi. lehet azon vitázni, hogy jó vagy nem jó a szlogen, de a zenék egyértelműen igényesebbek az összes többi rádió által sugárzottnál.
lehet, hogy ezzel most megbántalak titeket, de szerintem a reggeli beszélgetős műsoroknál nincs unalmasabb a világon, és a rádiós kabaréért sem kár...

dap · http://davel.blog.hu 2007.10.26. 22:57:54

Kedves lilllaa!
Felvetésedre reagálva legalább leírhatom, amit a cikkbe anno még akartam, de akkor elfelejtettem, azóta meg nem volt érkezésem (=lusta voltam).
Szóval aláírom, hogy igényes zenéket adnak, tegyük fel, hogy erre szükség is van - a vidéki értelmiségi fiatalok, és Budapest reggeli beszélgetős műsoroktól besokallt polgárai (akik talán tényleg nincsenek is kevesen) nyilván örülnek. Még ha többen is vannak az új Petőfi hívei, a "régieket" egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni? Nekik ott a Kossuth, hallgassanak híreket, felejtsék el a régi, híres kabarészámokat, és a jó ebédhez ne hallgassanak nótát (igen, a nótaszótól én is a falnak megyek, ellenben tény, hogy az volt a Petőfi leghallgatottabb műsora, és igazán sokaknak szomorúság hogy megszűnt [azaz átkerült az alig ismert MR4-re]), ott van nekik a Krónika...
Szóval én tényleg csak a kompromisszumokat hiányolom, például a déli műsorsávot meghagyhatták volna a régi műsoroknak, de persze ez már veszett fejsze nyele. Hanem: számomra az is elfogadhatatlan, hogy rengeteget ismételnek, és ha már 100% zenét adnak, egy közrádió esetében minden tekintetben sokkal korrektebb lenne, ha csak (vagy nagyrészt) magyar számokat adnának, egész biztos vagyok benne, hogy össze lehetne állítani olyan tracklisteket (pl. nem csak az albumok címadó dalait játszva), amelyekkel nagyjából tartani lehetne a mostani hallgatottságot, és ezzel a Petőfi tényleg teljesíteni tudná közrádió mivoltából adódó feladatát - terjesztené a magyar kultúrát, és nem mellesleg a fiatal zenekarok lehetőséget (és jogdíjat!) kapnának.
És a rádiókabaréért bizony kár, ha a fiatalabb hallgatókra nem is gondolunk, nem kevés öregember vidám emlékezésének lehetősége szűnt így meg.
süti beállítások módosítása